Andrea Bocelli

Z Multimediaexpo.eu
Přejít na: navigace, hledání


Andrea Bocelli (* 22. září 1958, Lajatico, Toskánsku) je italský, nevidomý tenorista. Interpret populární i klasické hudby.

Život a hudební kariéra

Život

Od roku 1965 navštěvoval specializovanou školu pro nevidomé ve městě Reggio Emilia. Nastupoval do ní ještě jako částečně vidící. Končil jako úplně nevidící. Po té nastoupil do internátního ústavu Cavazza v Bologni jehož součástí byla i specializovaná hudební konzervatoř pro nevidomé. Po krátkém Neúspěšném studiu na gymnáziu přešel na učitelský ústav. Po jeho dokončení pokračoval na univerzitě studiem práv. Studium práv úspěšně dokončil, ale zaměstnání v tomto oboru vykonával krátce, jako státem jmenovaný obhájce. Jeho silný zájem o hudbu ho vedl k hledání nových možností studia. Vrcholem pro něj bylo studium v mistrovské třídě Franca Corelliho, který byl jeho dávným idolem.

Hudební kariéra

Dlouho se nemohl jako zpěvák prosadit. Byl odmítán vydavatelstvími. Živil se jako barový klavírista a zpěvák. Zlom nastal v roce 1992, kdy mu Rocková hvězda Zucchero nabídl, aby nahrál jako demo snímek druhý hlas duetu "Miserere". Snímek velice zaujal samotného Luciana Pavarotti, který se o jeho zpěvu vyjádřil velmi pochvalně. Nechtěl věřit tomu, že se jedná o barového zpěváka,pianistu okresního formátu. Brzy se stal známým nejen v Itálii, ale díky písni "Con Te Partirò" i v zahraničí. V roce 19961997 vyšlo ve světě jeho debutové album Romanza, které dosáhlo mnoha miliónového nákladu a stalo se úspěšné v Itálii, latinské Americe, Španělsku a v mnoha dalších zemích. V roce 1999 vydává své druhé album z oblasti populární hudby "Sogno". Následuje album "Sacred Arias", které je naopak výhradně z oblasti "klasické hudby". Prodej jeho alb v USA je obrovský, získává několik cen a dlouho drží přední pozice v prodeji alb klasické hudby. V roce 2001 vydává částečně autobiografické vzpomínky s názvem "Hudba ticha". Tento rok završil vydáním velice úspěšného alba "Cieli di Toscana". Na svých koncertních turné spolupracuje i s Českým národním symfonickým orchestrem.

Diskografie

  • INCANTO - 2008
  • CARMEN 2008
  • Vivere Live in Tuscany - 2008
  • Cavalleria Rusticana 2007
  • Pagliacci - 2007
  • Under the Desert Sky 2007
  • The Best Of Andrea Bocelli - Vivere - 2007
  • Credo 2006
  • Amore - 2006
  • Massenet: Werther 2005
  • Andrea - 2004
  • Verdi Il Trovatore 2004
  • Tosca - 2003
  • Sentimento - 2002
  • Requiem - 2001
  • Tuscan Skies (Cieli di Toscana) - 2001
  • Cieli di Toscana - 2001
  • La Boheme - 2000
  • Sacred Arias - 2000
  • Verdi - 2000
  • Sacred Arias - 1999
  • Sogno - 1999* The Opera Album Aria 1998
  • Viaggio Italiano - 1997
  • Romanza - 1997
  • A Night in Tuscany - 1997
  • Bocelli - 1995
  • Il mare calmo della sera - 1994

Literatura

  • Hudba ticha - Autor: Andrea Bocelli
  • Andrea Bocelli - autor: Jaroslav Matějka

Odkazy

Commons nabízí fotografie, obrázky a videa k tématu
Andrea Bocelli